You are currently viewing I Konferencija „Ukrajina – Dan posle rata: Naučene lekcije Zapadnog Balkana“

I Konferencija „Ukrajina – Dan posle rata: Naučene lekcije Zapadnog Balkana“

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

U četvrtak, 30. novembra 2023. godine, u prostorijama Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu i putem online platforme, održana je konferencija pod nazivom „Ukrajina – Dan posle rata: Naučene lekcije Zapadnog Balkana“. Organizatori ovog događaja bili su Fondacija Konrad Adenauer i RESECO, uz podršku brojnih stručnjaka iz različitih oblasti.

Konferencija je započela uvodnim rečima Jakova Devčića, direktora Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru, i Stefana Surlića, izvršnog direktora RESECO. Konferenciju je moderirao Marko Subotić, urednik Euronews-a u Beogradu.

Prvi deo konferencije bio je posvećen temi „Ukrajina – Političko obrazovanje za prevazilaženje konfliktne prošlosti“. Diskutovano je o važnosti pristupa različitim narativima nastalim tokom rata i kako političko obrazovanje može pomoći u suočavanju sa prošlošću i pomirenju. Oksana Odnoral iz Instituta za političko obrazovanje, Ukrajina, i prof. dr Dejan Jović sa Univerziteta u Zagrebu i Beogradu, posebno su istakli potrebu za integracijom žrtava rata u postkonfliktnom društvu.

Inna Penchuk, novinarka iz Zaporožja, podelila je svoje viđenje potrebe za političkim obrazovanjem kroz prizmu medijskog izveštavanja i uloge medija u oblikovanju narativa tokom i nakon konflikta. Vladimir Jovanović, savetnik za tranzicionu pravdu, naglasio je značaj pravde i pravičnosti u postkonfliktnom periodu, kao i potrebu za integracijom tranzicione pravde u političko obrazovanje.

U drugom delu konferencije fokus je bio na „Ulozi međunarodnog prisustva u izgradnji mira“. Prof. dr. Volodymyr Dubovyk, vanredni profesor na Katedri za međunarodne odnose Nacionalnog univerziteta Mečnikov u Odesi, Ukrajina, i Mykhail Pashkov, kodirektor programa za spoljne odnose i međunarodnu bezbednost Centra Razumkov, Ukrajina, govorili su o potencijalnim strategijama izgradnje mira i primenjivim iskustvima sa Zapadnog Balkana.

Takođe, prof. dr Nermina Mujagić sa Univerziteta u Sarajevu i prof. dr Nemanja Džuverović sa Univerziteta u Beogradu predočili su različite strategije mira i balkanska iskustva u postkonfliktnoj obnovi. Njihovi doprinosi pružili su dublji uvid u složenost procesa izgradnje mira, ističući važnost lokalnog učešća i međunarodne podrške u stvaranju stabilnog i inkluzivnog društva.

Ova konferencija istakla je važnost međunarodne saradnje i podrške u izgradnji dugotrajnog mira i obnove postkonfliktnog društva. Diskusije su pokazale da deljenje iskustava i ekspertize može biti ključno za razumevanje složenih izazova sa kojima se suočavaju društva u postkonfliktnom periodu.

Оставите одговор