You are currently viewing Konferencija „Bilateralni odnosi i perspektiva saradnje Srbije i Bugarske“

Konferencija „Bilateralni odnosi i perspektiva saradnje Srbije i Bugarske“

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Konferencija na temu „Bilateralni odnosi i perspektiva saradnje Srbije i Bugarske“ odžane je 8. februara 2023. godine, u organizaciji KAS Bugarska u Sofijskom tehnološkom parku. Pored razgovora o bilateralnim odnosima i mogućnostima saradnje Srbije i Bugarske, cilj konferencije bio je i predstavljanje think-tank RESECO bugarskim organizacijama i partnerima.

G. Norbert Bekman Dirkes, direkotor KAS Bugarska, otvorio je konferenciju, ističući važnost negovanja regionalne saradnje, posebno u izazovnim vremenima u kakvim se ćitav svet trenutno nalazi. U uvodnom delu, prisutnima su se obratili i dr Stefan Surlić, izvršni direktor RESECO i Andrijana Lazarević, programska koordinatorka RESECO, i naglasili su važnost saradnje u rešavanju složenih regionalnih pitanja. Oni su prisutnima predstavili RESECO, ciljeve, misiju, aktivnosti i dosadašnje najznačajnije rezultate organizacije.

Konferencija je bila podeljena na tri panela koji su bili posvećeni različitim aspektima saradnje dve zemlje.Prvi panel bio je posvećen političkoj i bezbednosnoj saradnju dve države na centralnom, regionalnom i lokalnom nivou . Diskusiju je vodio Solomon Pasi, direktor Atlantskog kluba Bugarske i bivši ministar spoljnih poslova, zajedno sa drugim istaknutim panelistima. Drugi panel se bavio ekonomskom saradnjom, uključujući infrastrukturu, energetiku i trgovinu, a moderirala ga je Ljiljana Kolarski, projektni asistent RESECO. Treći panel je istraživao saradnju u oblasti kulture, obrazovanja i medija.

Događaj je poslužio kao platforma za stručnjake i kreatore politike iz Srbije i Bugarske da razmene ideje i perspektive o tome kako dve države mogu da rade zajedno na promovisanju ekonomskog razvoja, očuvanju bezbednosti i stabilnosti u regionu i podsticaju kulturne i obrazovne razmene.

Nakon konferencije, predstavnici RESECO imali su priliku da se sastanu sa g. Rosenom Plevnelievim, bivšim predsednikom Bugarske, sa kojim su razgovaraju o načinima za unapređenje odnosa između Srbije i Bugarske.

Оставите одговор