You are currently viewing Konferencija „Na putu ka sporazumu Beograda i Prištine“

Konferencija „Na putu ka sporazumu Beograda i Prištine“

RESECO je uz podršku Fondacije Konrad Adenauer organizovao konferenciju pod nazivom „Na putu ka sporazumu Beograda i Prištine“, u okviru dijalog-programa „Evropski razgovoriˮ, od 23. do 25. marta 2023. godine u Vrnjačkoj Banji.

Sukob u Ukrajini je uticao na percepciju bezbednosti na Zapadnom Balkanu, što je izazvalo zabrinutost EU u vezi sa odnosa između Beograda i Prištine. Uz podršku pet ključnih zapadnih zemalja, dijalog između dve strane pruža nadu za postizanje kompromisnog rešenja koje će omogućiti trajni mir i obezbediti kredibilnu perspektivu za pristupanje EU. Ipak, normalizacija odnosa ne može se svoditi samo na formalni dokument koji će doneti promene na terenu. Potrebni su mnogo širi društveni napori, naročito od strane civilnog društva i akademske zajednice, kako bi se stvorila povoljna atmosfera za postizanje i sprovođenje eventualnog sporazuma.

Konferencija se sastojala od šest panela posvećenih važnim aspektima normalizacije odnosa Beograda i Prištine o kojima su diskutovali istaknuti stručnjaci iz dva društva (EU integracije, mapa puta primene sporazuma, situacija na severu Kosova, suočavanje s prošlošću, bezbednosna situacija, pitanje kulturne baštine itd.).

Оставите одговор