You are currently viewing KAS RSP SOE-RESECO Konferencija: Srpsko pravosuđe i evropske integracije u kontekstu ustavnih promena

KAS RSP SOE-RESECO Konferencija: Srpsko pravosuđe i evropske integracije u kontekstu ustavnih promena

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

RESECO i Fondacija Konrad Adenauer, uz podršku KAS Program vladavine prava u Jugoistočnoj Evropi organizovali su konferenciju u hibridnom formatu 13. aprila 2022. godine. Konferenciju na temu „Srpsko pravosuđe i evropske integracije u kontekstu ustavnih promena“ otvorili su direktor Fondacije Konrad Adenauer, kancelarija za Srbiju i Crnu Goru, g. Norbert Beckmann Dierkes, dr Pavel Usvatov, direktor Fondacija Konrad Adenauer-Program Vladavina prava u zemljama Jugoistočne Evrope i izvršni direktor RESECO, dr Stefan Surlić.

Prisutnima su se u uvodnom delu obratili i Vladimir Orlić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, koji je istakao da je sprovođenje ustavnih promena u Srbiji veliki i zahtevan posao. Šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji, Dirk Lorenc pozdravio je usklađivanje Ustava Srbije sa standardima Evropske unije i istakao dalju spremnost Unije da podrži reforme pravosuđa u Srbiji.

Na konferenciji koja je bila podeljena u dva tematska panela – „Ustav – Pravosudne reforme, nezavisno sudstvo i EU integracije“ i „Politički sistem, parlamentarizam i državna uprava – moguće ustavne promene?“ govorili su istaknuti pravnici, donosioci odluka, istraživači, predstavnici civilnog društva i studenti.

Na prvom panelu govorili su dr Vladan Petrov, profesor, Ustavno pravo, Pravni fakultet, Univerzitet u Beogradu, sudija Ustavnog suda Republike Srbije, član Venecijanske komisije i Rukovodilac radne grupe za izradu Akta o promeni Ustava, dr Irena Pejić, profesorka, Ustavno pravo, Pravi fakultet, Univerzitet u Nišu i Jovana Spremo, savetnica, Komitet pravnika za ljudska prava (YUKOM).

Na drugom panelu o pomenutoj temi diskutovali su dr Marijana Pajvančić, profesorka u penziji, Pravni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, dr Bojan Klačar, izvršni direktor, Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) i Milan Antonijević, pravnik, aktivista za ljudska prava, Beograd.

Za više informacija o narednim projektima, pratite naš sajt.

Оставите одговор